Arizona uvela zakon o pobačaju iz 1864. godine. Trump prema svim anketama pobjeđuje

Date:

Share post:

Nakon što je Vrhovni sud Arizone izrekao odluku kojom se gotovo u potpunosti zabranjuju pobačaji, Demokratska stranka je na medijskim konferencijama širom Sjedinjenih Američkih Država uputila oštre kritike na račun bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, optužujući ga za ograničavanje prava na pobačaj na nacionalnoj razini.

Ova presuda je potresla državu Arizonu, koja se nalazi u središtu jedne od najvažnijih izbornih bitki predstojećih predsjedničkih izbora u studenome ove godine, vraćanjem na snagu zakona iz 1864. godine koji zabranjuje većinu pobačaja.

Izborni analitičari iz obiju stranaka vjeruju da bi ovakva odluka, koja pobačaj dozvoljava samo u slučajevima kada je život majke ugrožen, bez iznimaka za slučajeve silovanja ili incesta, mogla otuđiti umjerene birače, uključujući i one sklone Republikancima, potičući ih da podrže Demokratsku stranku.

Prije četiri godine gusta utrka na predsjedničkim izborima

Četiri godine ranije, predsjednička utrka bila je izuzetno tijesna. Predsjednik Joe Biden tada je u Arizoni pobijedio Trumpa s malom razlikom od samo 11.000 glasova. “Ovo je politički potres epskih proporcija za Arizonu”, izjavio je Barrett Marson, republikanski strateg iz Phoenixa.

“Kada god Republikanci pokrenu temu pobačaja, trpe poraze. A sada će, po mom mišljenju, pobačaj postati ključno, ako ne i jedino, pitanje,” dodao je Marson. Trump, pokušavajući se distancirati od odluke sudaca Arizone, rekao je da je “sud otišao predaleko”.

Iako je podržao odluku Vrhovnog suda SAD-a iz 2022. koja omogućava saveznim državama da ograniče pobačaj, pozvao je republikansku većinu u zakonodavnom tijelu Arizone i demokratskog guvernera da promijene strogi zakon iz 19. stoljeća.

“Sada kada savezne države imaju pravo donositi odluke o ovoj temi, uvjeren sam da će guverner i ostali zainteresirani akteri pronaći razumno rješenje i da će sve biti brzo riješeno”, rekao je Trump novinarima u Atlanti.

Plan Demokrata je staviti pravo na pobačaj u fokus kampanje pred izbore u studenome, dvije godine nakon što je Vrhovni sud SAD-a, s većinom konzervativnih sudaca imenovanih tijekom Trumpova mandata, poništio presudu iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea, kojom je odlučeno da pravo na pobačaj nije pravo zajamčeno Ustavom.

Ova odluka potaknula je demokratski nastrojene birače na prosvjede, što je pomoglo stranci da na izborima 2022. postigne bolje rezultate od očekivanih. Aktivisti za reproduktivna prava započeli su sakupljati potpise za referendum o uvođenju zaštite prava na pobačaj u Ustav Arizone, o kojem bi se glasalo paralelno s predsjedničkim izborima.

Kampanja pod nazivom Arizona za pristup pobačaju doživjela je veliku podršku javnosti, a njihova glasnogovornica Dawn Penich izvijestila je o ogromnom broju poruka podrške i upita od građana.

Trump: O pravu na pobačaj trebaju odlučivati savezne države

Trump je nedavno ponovio svoje stajalište da o pravu na pobačaj trebaju odlučivati savezne države, naglašavajući da nije protiv pobačaja u slučajevima silovanja, incesta ili ako je život majke ugrožen.

Nakon objave odluke Vrhovnog suda Arizone, članovi Demokratske stranke krenuli su u tzv. ‘swing’ države poput Georgije, Floride i Sjeverne Karoline kako bi naglasili važnost reproduktivnih prava. Potpredsjednica Kamala Harris uskoro će posjetiti Arizonu.

Gunner Ramer, izborni strateg iz redova Republikanaca protivnik Trumpa, istaknuo je da će Demokrati uložiti značajne napore da prikažu republikance kao ekstremiste. “Ovo je sjajna prilika za Bidena da napadne Trumpa”, rekao je.

U Arizoni 2022. izvršeno više od 11.000 pobačaja

Rasprave o pobačaju štete popularnosti republikanskih kandidata među biračima, što dokazuje primjer Kari Lake, čija je kampanja za guvernerku Arizone završila neuspjehom nakon što je izrazila podršku starom zakonu iz 1864. Njezin protukandidat iz Demokratske stranke, Ruben Gallego, nazvao ju je ekstremistkinjom.

Statistički podaci pokazuju da je u Arizoni 2022. izvedeno 11.407 pobačaja, pri čemu je oko 90 posto obavljeno prije 14. tjedna trudnoće. Što se tiče etničke pripadnosti žena koje traže pobačaj, oko 45 posto njih je hispansko ili latinoameričko podrijetlo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

VELIKI PORAZ LJEVICE

spot_img

Related articles

VELIKI PORAZ LJEVICE

Ukupno HDZ + desne stranke (DP, Most, OiP, SiP, HSP) imaju više od 1,1 milijun glasova. SDP+Možemo+SD+RF+FOKUS+IDS 790,00...

Ronald Reagan proglasio je 10. travnja Hrvatskim danom neovisnosti

U Kaliforniji, domu više od 150.000 Amerikanaca hrvatskog porijekla, Reaganov potez odražava njegovu posvećenost promicanju ekonomske, kulturne i...

Bivši inženjer Googlea tvrdi da će ljudi uskoro postati besmrtni

Poznati futurist Ray Kurzweil, koji je bio inženjer u Googleu, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030....

AUDIO Snimka otkriva ogromne plaće igrača ali i dug Hajduka od 50 miliona eura: Komentatori otjerani s HRT-a da ne bi progovorili

Nakon što je Lukša Jakobušić podnio ostavku i iznenada napustio poziciju predsjednika Hajduka, izgleda da su počele izlaziti...