VELIKI PORAZ LJEVICE

Date:

Share post:

Ukupno HDZ + desne stranke (DP, Most, OiP, SiP, HSP) imaju više od 1,1 milijun glasova. SDP+Možemo+SD+RF+FOKUS+IDS 790,00 glasova. Svaka vlada koja nije vlada desnog centra je prevara birača.


Nakon nedavnih izbora, medijski prostor preplavljen je analizama izbornih rezultata. Međutim, neki očiti zaključci ostaju nenaglašeni. Kako i obično, izbjeći ću ponavljanje onoga što su mediji već istaknuli, fokusirajući se umjesto toga na aspekte kampanje i rezultate koje možda niste čuli ni pročitali drugdje.

Izborna kampanja započela je sredinom veljače kada su se političke stranke ljevice i centra okupile u “prosvjedu protiv HDZ-a”. Unatoč masovnom najavljivanju ovog događaja u medijima, odaziv je bio skroman, a događaj se brzo pretvorio u skup SDP-a, Možemo! i Radničke fronte s nekoliko tisuća sudionika.

Mediji su ovaj kolosalni poraz proglasili uspjehom. Nastavili su tvrditi kako je ovo “početak kraja HDZ-a”, unatoč očitom nedostatku podrške javnosti. Ulaskom predsjednika Zorana Milanovića u kampanju, koji je ranije uživao simpatije, očekivalo se da će HDZ biti “gotov”. Međutim, javnost nije zaboravila njegovu prethodnu vladavinu niti mediokritetne rezultate.

Milanović se potom predstavio populizmom koji je bio usmjeren prema krajnjoj desnici, računajući na lojalnost ljevičarskih birača. Unatoč medijskim predviđanjima, revolucionarna retorika nije sadržavala konkretna rješenja, ostavljajući publiku bez jasnog plana promjene koju su navodno zagovarali.

Na izborima se očekivalo da će mediji okrenuti narativ protiv HDZ-a, no rezultati su umjesto toga pokazali referendum protiv ljevice. HDZ je osvojio ukupno nešto više od 730.000 glasova, Domovinski pokret preko 205.000, a Most oko 170.000. Ukupno HDZ + desne stranke (DP, Most, OiP, SiP, HSP) imaju više od 1,1 milijun glasova. S druge strane, SDP ima oko 540.000 glasova, a Možemo 193.000. Cijela ljevica ukupno (SDP+Možemo+SD+RF) dobila je oko 740.000 glasova. Čak i kada bismo im pribrojali glasove IDS-a i Platforme Sjever (to su stranke koje se smatraju liberalnima, ali kažu da bi podržale lijevu vladu), opet svi zajedno imaju tek nešto malo više od 790.000 glasova.

Uprkos medijskim izvještajima koji su Možemo! nazivali “pobjednikom izbora”, Domovinski pokret je zapravo osvojio više glasova i saborskih mandata. Ovi rezultati pokazuju jasnu podršku desnici, posebno u kontekstu visoke izlaznosti, što demantira teorije da visoka izlaznost šteti desnici.

Rezultati iz Zagreba također su pokazali značajnu podršku desnim strankama, označavajući prvi put od sredine 1990-ih da je desno orijentirani blok u Zagrebu nadmašio ljevicu.

U konačnici, ovi izbori su pokazali da je ljevica doživjela značajan poraz, što mediji nisu spremni priznati. Umjesto toga, nastavljaju s narrative koji nije podržan izbornim rezultatima. Razumno bi bilo da poraženi priznaju poraz i razmisle o svojim strategijama umjesto što se oslanjaju na neučinkovitu retoriku o korupciji, posebno kada ni sami nisu bez mrlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Arizona uvela zakon o pobačaju iz 1864. godine. Trump prema svim anketama pobjeđuje

Nakon što je Vrhovni sud Arizone izrekao odluku kojom se gotovo u potpunosti zabranjuju pobačaji, Demokratska stranka je...

Ronald Reagan proglasio je 10. travnja Hrvatskim danom neovisnosti

U Kaliforniji, domu više od 150.000 Amerikanaca hrvatskog porijekla, Reaganov potez odražava njegovu posvećenost promicanju ekonomske, kulturne i...

Bivši inženjer Googlea tvrdi da će ljudi uskoro postati besmrtni

Poznati futurist Ray Kurzweil, koji je bio inženjer u Googleu, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030....

AUDIO Snimka otkriva ogromne plaće igrača ali i dug Hajduka od 50 miliona eura: Komentatori otjerani s HRT-a da ne bi progovorili

Nakon što je Lukša Jakobušić podnio ostavku i iznenada napustio poziciju predsjednika Hajduka, izgleda da su počele izlaziti...