Ovo su svi hrvatski sudovi koji su odobravali kupovanje djece iz DR Konga

Date:

Share post:

SITUACIJA osmero uhićenih Hrvata u Zambiji sve je neizvjesnija. Posljednja vijest je odluka suda u Ndoli da se uz jamčevinu mogu braniti sa slobode te da je reguliran njihov privremeni boravak u Zambiji.

Uz to, na zahtjev Republike Zambije Visoki sud u Ndoli odobrio je prebacivanje postupka protiv osmero uhićenih hrvatskih državljana s Općinskog na Visoki sud zbog međunarodnog konteksta predmeta, velikog interesa medija, pravnih pitanja i zahtjevnih pravnih tumačenja.

Hrvate u Zambiji prebacili na viši sud, poznato zbog čega

Ovaj je slučaj otvorio niz pitanja. Mnogima nije jasno na temelju čega su općinski sudovi u Hrvatskoj utvrdili da su dokumenti iz DR Konga vjerodostojni i o kojim se sve sudovima radi, a u međuvremenu se saznalo i da ne postoji registar kojim bi Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike vodilo evidenciju u kupovini djece iz trećih zemalja.

Ovo su hrvatski sudovi koji su potvrđivali odluke iz DR Konga

Index je uspio doći do podataka o tome koji su sudovi u zadnjih deset odnosno pet godina odobrili odluke DR Konga o kupovini djece. Prema podacima koje je početkom veljače Vrhovni sud dostavio Odboru za obitelj, mlade i sport, u razdoblju od početka 2013. do kraja 2017. godine, na hrvatskim je sudovima doneseno 15 odluka o kupovini djece, od kojih je najviše, po četiri, u Zagrebu i Zadru. U narednom razdoblju od početka 2018. do kraja prošle godine, broj odluka hrvatskih sudova se povećao za gotovo pet puta. U Zadru je tako odobreno sedam odluka, u Novom Zagrebu i Zagrebu po šest, a od svih najviše odskače Zlatar koji je u pet godina odobrio čak 23 odluke o kupovini djece iz Konga.

Kako stoji u izvješću koje je Vrhovni sud uputio saborskom odboru, sveukupno je u zadnjih pet godina priznato 68 odluka. Međutim, kada se pojedinačno zbroje sve odluke, ispada da ih je 67, odnosno jedna manje. Iako se radi o jednom

broju manjka, on se vjerojatno odnosi na Općinski sud u Varaždinu koji je na Indexov upit odgovorio da su u zadnjih pet godina odobrili tri odluke, a ne dvije, kako stoji u izvješću Vrhovnog suda.

U narednom razdoblju od početka 2018. do kraja prošle godine, broj odluka hrvatskih sudova se povećao za gotovo pet puta. U Zadru je tako odobreno sedam odluka, u Novom Zagrebu i Zagrebu po šest, a od svih najviše odskače Zlatar koji je u pet godina odobrio čak 23 odluke o kupovini djece iz Konga.

Nadalje, od svih podnesenih odluka, samo je jedna nepotvrđena, i to ona u Slavonskom Brodu. Razlog je bilo povlačenje prijedloga od strane predlagatelja. U izvješću također stoji da su svi sudovi koji su odlučivali o kupovini djece iz DR Konga svoju nadležnost temeljili na članku 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu koji glasi:

“U predmetima zasnivanja ili prestanka posvojenja, sud ili drugo tijelo Republike Hrvatske nadležno je ako posvojenik ili posvojitelj ima u Republici Hrvatskoj uobičajeno boravište ili je državljanin Republike Hrvatske.” Na temelju te odredbe svaki sud kojem je podnijet prijedlog bio je nadležan za odlučivanje s obzirom na to da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u Hrvatskoj, odnosno imaju njezino državljanstvo. Hrvatski sudovi nisu sumnjali u vjerodostojnost suda DR Konga Iz obrazloženja proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka suda DR Konga i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacije).

“Postupak koji su provodili sudovi proveo se kao izvanparnični postupak priznanja stranke sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka te slijedom navedenog nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona. Može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, a sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune, Vrhovni sud Republike Hrvatske je 5. siječnja 2023. donio preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka kupovine djece”, stoji u izvješću.

Općinski sud u Zlataru u pet godina odobrio 23 sudske odluke o kupovini djece iz DR Konga U zadnjih pet godina Općinski sud u Zlataru potvrdio je 23 odluke uključujući i dokumente za tri para trenutno zatvorena u Zambiji. Četvrti par postupak je vodio u Varaždinu koji je u zadnjih pet godina odobrio dva posvojenja iz DR Konga. Vrhovni sud tvrdi da propusta u radu suda u Zlataru nema, već da je problem u zakonskim rupama. Ostaje vidjeti što će na koncu reći iz USKOK-a, koji se također uključio u istragu ovog slučaja.

Uhićenja u Zambiji trebala bi potaknuti izmjene i dopune nekoliko zakona u Hrvatskoj, ali kako će završiti priča s osmero Hrvata koji su zapeli u Zambiji i tko će za cijeli slučaj odgovarati, još će neko vrijeme ostati nepoznanica.

Nadležni sudovi ne djeluju u skladu s Ministarstvom Vrhovni sud izvijestio je ranije u siječnju da su istražili postupke hrvatskih sudova, Općinskog suda u Varaždinu i onog u Zlataru. Kažu da nisu naišli na neregularnosti u radu sudova, ali da su ustanovili određene “pravne praznine”. Naime, tri uhićena para podnijela su zahtjev za potvrdom odluka donesenih od strane kongoanskog suda na sudu u Zlataru, a jedan u Varaždinu.

“U vezi s postupcima priznanja koji se odnose na situaciju u kojoj hrvatski bračni parovi kao kupci žele kupiti dijete iz države koja nije članica Haške konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem (primjerice Demokratska Republika Kongo), uočeno je da postoji izvjesna pravna praznina koja u praksi dovodi do neusklađenog djelovanja sudova i nadležnog Ministarstva”, stoji u priopćenju Vrhovnog suda. Kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve situacije, sud je objavio neobvezujuće preporuke Do pokretanja izmjena i dopuna trenutnog zakona, Vrhovni sud je objavio neobvezujuću preporuku svim općinskim sudovima u Hrvatskoj koja se tiče postupaka priznanja i izvršenja stranih sudskih odluka o međudržavnom kupovini djece, u kojima ne dolazi do primjene Konvencija

o zaštiti djece i suradnji u vezi s međunarodnim posvojenjem”, ističu iz Ministarstva mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kupovina djece je ozbiljan kazneni prekršaj Kao što je poznato, kupovina djece je ozbiljan kazneni prekršaj. Prema Kaznenom zakonu, oni koji nabavljaju ili prodaju djecu, kao i oni koji na bilo koji način sudjeluju u takvom postupku, kaznit će se zatvorom od jedne do deset godina.

U Hrvatskoj, kao i u većini zemalja, postupak kupnje djece iz afrike reguliran je strogo, a pravila i propisi osmišljeni su kako bi zaštitili interese djece, posvojitelja i društva u cjelini. Međutim, kao što je ovaj slučaj pokazao, postoje propusti i rupa u zakonodavstvu koji omogućuju nezakonite postupke u procesu posvajanja.

Stoga je potrebno stalno poboljšavati i nadopunjavati postojeće zakone kako bi se osiguralo da se djeca ne kupuju i ne prodaju kao roba, već da se proces posvajanja provodi na način koji je u najboljem interesu djeteta. Također je potrebno osigurati bolju suradnju između sudova i Ministarstva pravosuđa, kao i Ministarstva mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kako bi se izbjegle nepravilnosti u postupcima posvajanja i zaštitio interes djece.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

VELIKI PORAZ LJEVICE

spot_img

Related articles

VELIKI PORAZ LJEVICE

Ukupno HDZ + desne stranke (DP, Most, OiP, SiP, HSP) imaju više od 1,1 milijun glasova. SDP+Možemo+SD+RF+FOKUS+IDS 790,00...

Arizona uvela zakon o pobačaju iz 1864. godine. Trump prema svim anketama pobjeđuje

Nakon što je Vrhovni sud Arizone izrekao odluku kojom se gotovo u potpunosti zabranjuju pobačaji, Demokratska stranka je...

Ronald Reagan proglasio je 10. travnja Hrvatskim danom neovisnosti

U Kaliforniji, domu više od 150.000 Amerikanaca hrvatskog porijekla, Reaganov potez odražava njegovu posvećenost promicanju ekonomske, kulturne i...

Bivši inženjer Googlea tvrdi da će ljudi uskoro postati besmrtni

Poznati futurist Ray Kurzweil, koji je bio inženjer u Googleu, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030....